marco3.jpg

Blogs van Salland

Wat leuk dat u een kijkje neemt op ons blog! Wij delen hier met u allerlei informatie; bijvoorbeeld over sporten, het reilen en zeilen van een gezin en gezond leven. Veel leesplezier!

Hoe combineert u een gezin met andere verplichtingen?

Een druk sociaal leven en een gezin: het kan een lastige combinatie zijn. Waar het vroeger geen enkel probleem was om te sporten of te stappen, is dat met een druk gezinsleven veel minder vanzelfsprekend. Hoe kunt u de tijd die u heeft zo goed mogelijk verdelen over alles wat u graag doet? Daar geven we u graag wat tips over.

Maak een prioriteitenlijst
Allereerst is het verstandig om een lijst te maken van alle dingen die u graag doet. Zo’n lijst kan er op de volgende manier uit zien:

  • Tijd doorbrengen met het gezin
  • Werken
  • Tijd doorbrengen met vrienden
  • Bezig zijn met hobby’s
  • Energie steken in de relatie
  • Op vakantie gaan
  • Etc. 

Vraag u vervolgens af: als ik maar aandacht kon schenken aan één punt, welk punt zou dat dan zijn? Nadat u op deze manier heeft vastgesteld wat het belangrijkste is, kunt u bepalen welke vier andere items daaraan toegevoegd moeten worden. Zo werkt u gestructureerd aan een top vijf van belangrijkste activiteiten om uw tijd tussen te verdelen. Uw gezin verandert, dus uw prioriteiten ook. Het is dus handig om uw prioriteitenlijst zo nu en dan te herzien. Wat nu belangrijk is, hoeft dat over een tijdje niet meer te zijn en andersom.

Schrap onnodige/onbelangrijke activiteiten
Heeft u de lijst compleet? Schrap dan alle activiteiten die u eigenlijk wel kunt missen. Zeker als ze veel tijd in beslag nemen. Zo is het voor de meeste mensen wel mogelijk om wat minder televisie te kijken. Wie gewend is om vier keer in de week te sporten, is goed bezig voor zijn eigen welzijn, maar misschien wat minder voor dat van zijn gezin. En zo zijn er wel meer activiteiten te bedenken die veel tijd vragen, zonder dat u er echt wat aan heeft. Probeer deze activiteiten uit uw routine te halen om meer tijd over te houden voor de echt belangrijke zaken.

Werkgerelateerde verplichtingen
Afhankelijk van de functie die u heeft, kunt u ook buiten werktijd druk zijn met werkgerelateerde verplichtingen, zoals netwerkborrels en werkoverleg. Breng ook hierin prioriteiten aan. Sommige bezigheden als overwerken, vergaderingen of zakendiners zijn nou eenmaal belangrijk om uw functie uit te kunnen oefenen. Maak hier tijd voor vrij. Soms betekent ‘een biertje drinken’ meer dan alleen een biertje drinken. Het kan gaan om een belangrijke netwerkbijeenkomst, die minstens zo belangrijk is om uw functie uit te oefenen. Probeer deze activiteiten te doseren tot een paar keer per maand. Soms betekent een biertje drinken namelijk wel precies wat het is: een biertje drinken. Niets mis mee, zolang het maar niet ten koste gaat van uw gezin.

Werk samen
Tijd voor de ene activiteit hoeft niet per se ten koste te gaan van die van de andere. Niet als u hulp krijgt van vrienden of familie, die aanbieden om een avondje op te passen. Maak daar gebruik van door er, alleen of met uw partner, een avondje op uit te gaan. Uw gezin krijgt voldoende aandacht en u en uw partner hebben wat extra tijd om energie te steken in andere prioriteiten. Probeer hierin ook duidelijke afspraken te maken met uw partner. Spreek af wanneer de één bij de kinderen is en de ander tijd besteedt aan andere bezigheden. Door hierin samen te werken, komen jullie beiden niets tekort. En jullie gezin ook niet.

 

Salland blogs